Hoe ik plantaardig ging eten en daar een cursus over maakte.

Gepubliceerd op 20 april 2024 om 11:53

Ik was jaren zoekende naar het juiste eetpatroon. Misschien herken je dat wel. Ik had last van mijn darmen, mijn huid, voelde me nooit helemaal fit en wist niet goed wat ik nu wel of niet moest eten om zo lang mogelijk gezond te blijven. Ik volgde allerlei diëten; sportvasten, watervasten, sapkuren, leverreinigingen. Ik las veel boeken, deed opleidingen en heb denk wel bij zo ongeveer elke alternatieve therapeut bezocht.

Na al dat zoeken had ik nog steeds niet de overtuiging dat ik nu helemaal in de vingers had wat nu te eten om me gezond en fit te voelen. Het is toch ook ontzettend lastig om nog uitgevogeld te krijgen wat nu waar is? Als je het nieuws volgt, raak je compleet in verwarring. Ik was altijd lang bang om een hele banaan te eten of een glas sinaasappelsap te drinken, want daar word je toch dik van? Ik hoorde steeds vaker zo’n klein stemmetje van binnen. Mijn intuïtie? Die vertelde me dat ik me niet helemaal oké voelde bij hoe en wat ik op dat moment at, dat het niet het beste voor me was. Mijn visie was alles ‘met mate’ en ik at ook dierlijke producten. Ik dacht er niet zo over na wat. Ik was matig met zuivel, vlees en gluten omdat ik me daar dacht beter bij te voelen. Ik was niet zo bezig met de impact op de rest van de wereld, maar was vooral met mijn eigen gezondheid bezig. Ik geef het toe, ik had mijn kop ver in het zand. 

Om me heen gingen wat vrienden vegan eten en ik weet nog dat ik dat best wel extreem vond. Wat eet je dan? Ondertussen bleef dat stemmetje zachtjes praten. Onbewust ging ik me wat meer verdiepen in plantaardig eten, erover lezen, documentaires kijken, mensen volgen op Instragarm en vegan recepten googelenen. 

Ken je dat opeens iets heel zeker weet? Dat je echt voelt, dit is het! Dit is hoe het zit, dit is wat ik moet doen? Dat gebeurde bij mij toen ik Janneke van der Meulen ging volgen. Wat zij vertelde over fruit en haar visie op gezond plantaardig eten, raakte mij echt. Ik voelde gewoon dit klopt. Dit is super logisch! Een soort opluchting en diepe rust tegelijkertijd. Dat stemmetje zei ‘yes’ eindelijk, dit is het, dit is het voor mij! Daarna ging het heel snel. Ik stopte met alle dierlijke producten behalve kaas, want voor als zoveel mensen, was dat voor mij de lastigste stap. In de cursus, leg ik je uit hoe dat komt. 

Ondertussen was het besef van de impact van dierlijke voeding bij ingeslagen als een bom. Dat klinkt wat dramatisch, maar ik begreep wel waarom ik mijn kop in het zand had gehad. Als je een beetje gaat verdiepen, dan komt er zo’n beerput aan horror verhalen over je heen. In het begin schaamde ik me heel erg dat ik ooit kalfsvlees had gegeten bijvoorbeeld, dat snapt toch iedereen dat dat van kalfjes komt. Ik was ook boos en voelde me een beetje voor de gek gehouden. Ik kreeg in de gaten dat ik ook wat fanatiek werd naar iedereen die nog wel dierlijke producten at in mijn omgeving. Daar leerde ik gelukkig ook al vrij snel weer mee omgaan. Dat leer ik jou ook in de cursus. Hoe dan ook was voor mij duidelijk dat wat goed is voor mij zo min mogelijk ten koste mag gaan van iets of iemand anders; mensen, dieren, planten en de planeet. 

Ik merkte wel direct dat ik mijn eigen keuzes wilde maken, luisteren naar mijn lichaam en ergens echt voor gaan. Als je vegan gaat eten, betekent dat niet perse dat je gezond eet en ik wilde dat verder onderzoeken. Zeker weten dat ik niet de volgende hype aan het volgen was. Ik deed een intensief persoonlijk coachtraject wat me hielp mijn eigen koers te gaan varen.

Natuurlijk was het wel even wennen. Als je altijd angst hebt gehad om aan te komen en je gaat opeens 25 bananen en kilo’s sinaasappels in de week eten, dan gaat er een ander stemmetje dan dat waar ik het eerder over had echt heel hard tegen je aanpraten dat dit toch echt niet slim is. Het duurde ook even voordat ik gerechten kon maken die lekker en gezond zijn. Dat ik het idee van het ‘vervangen’ van het vlees of vis bijvoorbeeld uit mijn systeem had. 

Ik had ook niet verwacht dat deze keuze ook zoveel impact zou hebben op mijn omgeving. Zeg maar eens tegen iemand dat je plantaardig eet. Mijn ervaring was dat er geen tot weinig vragen zijn waarom je dat doet. Vooral veel reacties, dat die persoon ook niet zo vaak meer vlees eet, eieren nodig heeft omdat hij/ zij sport of zonder kaas het leven toch echt niet leuk kan zijn. En dan de opmerkingen dat dat toch wel erg extreem is, niet is zoals wij mensen gemaakt zijn, je vast tekorten oploopt en wat al niet meer. Het is goed om je dit te realiseren want het is soms best pittig om te incasseren. Dat harde stemmetje wordt dan weer heel fanatiek. Ik heb intussen geleerd hoe hiermee om te gaan en leer jou dat ook in de cursus. Heel veel heeft te maken met je mindset goed in de gaten houden en te trainen. 

Wat mij enorm hielp in dit hele proces is dat ik echt overtuigd was van mijn keuze! Ik wist en weet, dit klopt. Ik voel me goed, ik eet super lekker en ik draag mijn steentje bij. Als je ergens echt in gelooft, dan zorg je dat het werkt. Daarnaast heb ik geen schuldgevoel meer over wat ik eet. Of angst om aan te komen. Iets waar ik toch mijn hele leven mee geworsteld heb. 

Het idee voor deze cursus kwam op het moment dat ik me realiseerde dat ik ‘bewust bekwaam’ was. Ik stopte met mijn werk en ging met mijn man, hond en ons buscampertje een klein half jaar op reis. Ik weet niet meer hoeveel mensen me lieten weten dat dan vegan eten toch echt wel heel lastig zou worden. Ik snapte oprecht de zorg niet. Toen realiseerde ik me dat het plantaardig eten voor mij heel gewoon geworden is. Ik kan me niet meer voorstellen anders te eten. Ik verzin wel iets, echt altijd, om te maken zoals iemand die wel dierlijk eet ook zou doen. En dat het voor mij dus zo gewoon is, maar voor heel veel mensen nog steeds ‘onbekend’, ‘extreem’ of gedoe. Tijdens onze reis, is er geen dag geweest dat ik vegan als gedoe of lastig ervaren heb. Ik vond het juist heel leuk om in andere landen te koken met andere groenten en te ontdekken dat het in de basis eigenlijk allemaal niet zoveel uitmaakt waar je bent. Ik heb in die periode zo’n 80 verschillende gerechten op Instagram gepost. 

Dat inspireerde mij om deze cursus te maken.Ik wil jou begeleiden in het maken van deze transitie. Zodat jij gaat ervaren wat plantaardig eten voor je doet. Niet door je te vertellen wat je wel of niet mag eten. Jij maakt de keuzes. Je gaat je alleen bewust worden van de keuzes die je wel of niet maakt en wat dat met je doet. Ik heb ervaren dat plantaardig eten echt je leven verandert. Ik stopte zelfs met mijn ‘goede’ baan bij 1 van de succesvolste bedrijven van Nederland. Ik werkte daar bijna 15 jaar met veel plezier en opeens voelde ik dat het tijd was voor iets anders. Ik wilde nog meer met bewust eten en bewust leven en zelfontwikkeling bezig zijn. Ook hierin kreeg ik dus ‘opeens’ zo’n ingeving, ja dit is het! Deze cursus is de 1e stap op dat pad en de Academy die ik heb opgezet. Laat mijn transitie jou inspireren en mij jou via deze cursus begeleiden bij jouw veranderingsproces naar gezond eten en een gezonder en energieker en vervulder leven. En wees dat je het weet, het kan naar zoveel meer bijzondere dingen leiden. 

Leer deze simpele basis methode en maak een super impact op wat goed is voor jou en op alles en iedereen om je heen.